topterkep

Zamárdi bemutató

latkepMindig vonzottak a kékbe hajló hegyek és a nagy tó, mely az ég tükreként verte vissza a fényeket. Igaz, a Balaton déli partján nem büszkélkedhetünk égre törő hegyekkel.

A túlparton is csak közepes magassággal csimpaszkodnak az ég alján, de mégis hegyek. Sok millió éve szél és víz által koptatott, valamikori félelmetes tűzhányók tanúiként őrzik a tájat, és védelmezik a hideg északi szelektől a déli partot.

A kőhegyi kilátó Zamárdi szeme, ahonnan a keszthelyi öbölig és a kenesei fehér partokig nyílik a tekintet. Tihany, az apátság büszke tornyaival, szinte karnyújtásnyira tűnik. A kék tavon „fehér pettyekben úsznak a hajók". Igéző látvány a kék ég, a bodros felhők, az áttetsző zöldes víz, az utcákat őrként övező jegenyesorok...

Aki még nem sétált alkonyatkor vízparton, miközben tekintete egyre a víz felé vonzódott, az nem tudhatja milyen szép a Balaton esti fényeibe burkolózva. A lebukó Nap sugarai átölelik a hegyek karimáját, arany hidat kovácsolnak a vízre. Az esti színekben, vadréce és hattyú csapatok sötét körvonalai rajzolódnak, amint alacsonyan húznak a víz felett.

A kilátó kupolájából nézve is különös hangulatú az alkony. Vagy például eső után, amikor a Balaton színei élesen, üdén tárulnak elénk. Észrevették már, hogy a keszeg, a garda és a szélhajtóküsz pikkelyei éppen a Balaton színeit adják vissza?

Felül a legsötétebb, zöldeskék, gyöngyházfényű ív, aztán lefelé egyre világosodva, az ezüstszín, a balán, amiről talán a tó, a nevét is kapta.

taj1Aki szeretné megismerni kicsit közelebbről ezt a helyet, ahol szabadidejét, nyaralását tölti, netán szívesen vissza is térne ide, ne hagyja ki a település nevezetességeit. Mert aki nem tudná, Zamárdi nagyon nevezetes hely. Valaki egyszer úgy fogalmazott, szent hely. És nem is járt messze az igazságtól. Levéltári adatok szerint, Zamárdi ősi nevei között lehetséges a Szent Martin név is. A többi névváltásban Szamard, Szamardin, Schamard, Zamárd, majd Zamárdi alakban fordul elő, valószínűleg az egyes korszakok írásmódjának változásait is magában hordozva. Zamárdiról utca elnevezés Malschban (Németország), Budapesten, és Siófokon is található.

Eddig hét temetőjét tárták fel a városnak, legutóbb a világhírű avar kori leletekkel. 2006-ban útépítés közben a régi 70-es, és Balatonendréd összekötő szakaszánál bronzkori település maradványaira bukkantak. Több száz olvasztókemencét és a szövés ősi eszközeit, sírokat, a sírokban a csontvázak mellett agyagedényeket rejtett a föld.

Ha egy terület több ezer éve lakott, akkor annak előnyös tulajdonságokkal kell rendelkeznie. Aki veszi a fáradtságot és elsétál a harmadik dűlőben álló fakereszthez, amellyel a törökök által elpusztított falunak állított emléket a lakosság, rögtön megbizonyosodhat a hely kiválasztott voltát igazoló természeti és geológiai csodákról. De ugyanez a helyzet a tölgyerdő övezte Tatárcsapásnak nevezett hellyel is. A város hagyománya szerint, amint a neve is jelzi, az itt álló falut a tatárok pusztították el, melynek emlékét vaskereszt emlékmű őrzi. Túráink céljaként nagyon sokszor szerepel ez a hely. A tisztáson elbóklászva a gyerekek sokféle madarat, rovart és virágot láthatnak. Tavasszal például a tárnics, sáfrány, nyáron a szamóca, ősszel a gombafélék sokszínűsége teszi kívánatossá a kirándulást.

A csendes környezetben bérelhető házak, szobák, kellemes pihenést nyújtanak. A vasúttól a part felé, a telepi részen (régen fürdőtelep) nem csak magánszálláshelyek, de csinos panziók kínálják szolgáltatásaikat. Gyermekkorom bodega és fa tákolmányú nyaralóitól már nagyon messze vagyunk. Szépen rendezett utcákban, olasz fagyizó, éttermek, vendéglők sorakoznak.

naplemente

Aki pihenni szeretne, éppen úgy megteheti, mint akinek a nyüzsgés, az élet pezsgése kell. A nyári hangversenyek kellemes estéi a templomban, az utcazenész fesztivál, amikor a járdaszélére telepedve hallgathatjuk a zenét, a betyárnap virtuskodóival, a városnap kondérból felszálló illatokkal, a Bácskai utca - minden este belépő nélküli élő zenével és táncolási lehetőséggel - várja vendégeit. A Kőhegy keleti lábánál zamárdi borokkal kínál a Szent Kristóf pincészet, ahol hagyománnyá vált rendezvények sora vidítja a vendégeket:

Vince napján csurran a bor,
Márton napján lúdcsont jósol.
Szent Ivánkor ropog a tűz,
Pejkó banda könnyet elűz.

Ha akarod, velünk lehetsz... csak ki kell lépned az ajtódon és kéz a kézben, együtt formálhatjuk meg júniusban a selymes, simogató vízben a Balaton szívét.... vagy gyere el a Balatoni játszadalomba augusztusban. És sorolhatnám még a rendezvények sokaságát, amelyek testet, lelket gyönyörködtetőek.

Szeretem a Balatont... tiszta, ezerarcú és mindig új. Ha innen fentről nézem, nem látom a nyüzsgő emberáradatot, mely benne keres hűsítő menedéket, vagy kéjes boldogsággal nyújtózik a parton, míg olyan barna lesz a bőre, mint a bronz.

forrás: zamardi.hu

 

 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

SZOLGÁLTATÁSOK:

parkolowifiled tvszéfhajszárítóvasalókitchen